Διάλογος: Το όπλο της Διαμεσολάβησης!

Διάλογος: Το όπλο της Διαμεσολάβησης!

Οι επιπτώσεις των συγκρούσεων

Η Διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, με τρόπο ειρηνικό και πολιτισμένο. Ο διαμεσολαβητής εκπαιδευμένος με τις κατάλληλες δεξιότητες και τεχνικές βοηθάει την επικοινωνία των μερών. Με τρόπο ουσιαστικό και εποικοδομητικό, οδηγεί στη διευθέτηση της διαφοράς. Σε περιβάλλον ισότιμου διαλόγου εντοπίζουν τι κρύβει για τον καθένα η σύγκρουση. Ως αποτέλεσμα μαθαίνουν να εστιάζουν στα κοινά σημεία και συμφέροντα. Αυτά τα σημεία θα είναι η βάση για τη λύση του προβλήματος και μία συμφωνία αποδεκτή και επωφελής για όλους.

Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες  και τις αντιμετωπίζουν όλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αν τις αγνοήσουν δεν θα λυθούν από μόνες τους. Αντίθετα, η κλιμάκωση θα έρθει, όταν θα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης με εμπιστοσύνη και ειλικρινή διάλογο παύουν να εμμένουν στις «θέσεις» τους. Θέση είναι αυτό που υποστηρίζουν ότι θέλουν σε μία σύγκρουση. Ως αποτέλεσμα αποκαλύπτουν τις «επιδιώξεις» τους, δηλ. αυτό που πραγματικά θέλουν και τους δίνει κίνητρο. Με τη σωστή διαχείριση μπορούν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα ωφέλιμο για όλους.

Διάλογος και οφέλη

Ως εμπλεκόμενα μέρη με την ενεργητική ακρόαση και τον γόνιμο διάλογο αναγνωρίζουν και κατανοούν τις απόψεις, τις ανάγκες, αλλά και τα συναισθήματα του άλλου. Αποτέλεσμα, η ανακάλυψη και η επίλυση των παρεξηγήσεών τους. Με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή ξεπερνούν τα αδιέξοδα στην επικοινωνία και μέσω του ουσιαστικού διαλόγου καταλήγουν σε συμφωνία που κερδίζουν και οι δύο, (win – win situation). Εν αντιθέσει σε μια δικαστική διαμάχη υπάρχει νικητής και ηττημένος. Αλλά ακόμα και αν θεωρητικά κάποιος κερδίσει σε μία δίκη, θα έχει εμπλακεί σε μία χρονοβόρα, ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και πολυδάπανη διαδικασία. Μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης οι εμπλεκόμενοι εκπαιδεύονται στον αποτελεσματικό διάλογο και μαθαίνουν να επικοινωνούν με σεβασμό διαχωρίζοντας τον άνθρωπο από το πρόβλημα. Λειτουργούν σαν συνεργάτες που εστιάζουν στα πραγματικά συμφέροντα δημιουργώντας επιλογές με αμοιβαίο όφελος.

Scroll to Top