Ευαγγελία Δρακοπούλου Διαμεσολαβήτρια

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Διαφορές που επιλύονται

Η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση αφορά:

– Επιμέλεια τέκνων & τόπος κατοικίας
– Επικοινωνία με γονέα & συγγενείς
– Διατροφή τέκνων (και συζύγου)
– Οικονομικά ζητήματα λόγω διαζυγίου
– Άλλες συμφωνίες μεταξύ πρώην συζύγων

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση μία ευέλικτη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των οικογενειακών διαφορών. Ο διαμεσολαβητής ως τρίτος ουδέτερος και αμερόληπτος, με τις τεχνικές και τις δεξιότητες στις οποίες έχει εκπαιδευτεί, βοηθάει τα εμπλεκόμενα μέρη να επικοινωνήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Εστιάζοντας στη λύση και όχι στο πρόβλημα, στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, βοηθάει τους γονείς να συνεργαστούν ώστε να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία προς όφελος των παιδιών αλλά και των ίδιων των μερών. Αποφεύγοντας έτσι τις ψυχοφθόρες, χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες. 

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση δίνει τη δυνατότητα  στους πρώην συζύγους να πάρουν την ευθύνη των επιλογών στα χέρια τους. Να μάθουν ποια θα πρέπει να είναι η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που τους καταβάλλουν, όπως η οργή, η πικρία, η λύπη, ο θυμός. Με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή να μετατρέψουν το μίσος και τον ανταγωνισμό σε συμφωνία και συνεργασία. Ακόμα κι αν δεν το πετύχουν, θα ξέρουν ότι προσπάθησαν για ένα αναίμακτο διαζύγιο. Αυτό θα είναι κέρδος τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους.

Πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικασία που επιλύει τις συγκρούσεις με τρόπο ειρηνικό και πολιτισμένο. Η ενημέρωση για τη διαδικασία της οικογενειακής διαμεσολάβησης από έναν διαπιστευμένο διαμεσολαβητή, πριν από οποιαδήποτε εμπλοκή με τα δικαστήρια, είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση αναδεικνύεται ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την επίλυση διαφορών και την επίτευξη διαρκών βελτιώσεων στις ανθρώπινες σχέσεις.

Από τις 15/01/2020, ο νόμος 46460/2019 καθιέρωσε για τις οικογενειακές διαφορές την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία διαμεσολάβησης (ΥΑΣ).

Σύμφωνα με την ΥΑΣ πριν την προσφυγή στα δικαστήρια τα ζευγάρι ενημερώνεται από διαπιστευμένο διαμεσολαβητή για την δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών τους με διαμεσολάβηση. Η ενημέρωση αυτή όπως άλλωστε και η διαδικασία της διαμεσολάβησης γίνεται και με παρουσία των δικηγόρων των μερών. Η παρουσία των δικηγόρων διασφαλίζει ότι δεν θα υπογραφεί συμφωνία με νομική πλημμέλεια.

Η συμφωνία  που προκύπτει από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης αποκτά τίτλο εκτελεστό, δηλαδή ισχύ δικαστικής απόφασης.

Scroll to Top

Διαδικτυακά Σεμινάρια