Διαφορές που επιλύονται
- Κληρονομικές διαφορές (κυριότητα διαθήκης, αποποίηση κληρονομιάς, αμφισβήτηση κληρονομικού δικαιώματος κ.α.)
- Περιπτώσεις διαφορών ιατρικής ευθύνης
- Διαφορές μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών
- Διαφορές με ασφαλιστικές εταιρείες σε θέματα αποζημιώσεων
- Διαφορές σχετικές με ακίνητα
- Διαφορές ιδιοκτητών, συνιδιοκτητών, ενοικιαστών κ.α.
Τραπεζική Διαμεσολάβηση
Με την Τραπεζική Διαμεσολάβηση επιλύονται διαφορές μεταξύ δανειολήπτη (επιχείρηση, επαγγελματία, ιδιώτη) και τραπεζικού ιδρύματος. Ανεξόφλητα χρέη από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά που χρήζουν άμεσης λύσης διευθετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για τα δύο μέρη.
Το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα, βασικές αρχές της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, είναι καθοριστικής σημασίας ειδικά στις τραπεζικές ρυθμίσεις καθώς συντελούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε σύντομο χρόνο και με χαμηλό κόστος σε σχέση με μια δικαστική διαμάχη. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι η επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας των μερών. Για τον πιστούχο είναι σημαντικό να καταλήξει σε μία συμφωνία ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του ώστε να την τηρεί, αλλά και για την τράπεζα είναι καθοριστικής σημασίας η οριστική διευθέτηση και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ιατρικά σφάλματα και Ιατρική Διαμεσολάβηση
Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι νομοθετικά κατοχυρωμένος στην Ελλάδα από το 2010 (νόμος 3898/2010). Συγκεγκριμένα, με το νόμο 4640/2019 προβλέπεται η υποχρεωτικότητα της αρχικής συνεδρίας διαμεσολάβησης (ΥΑΣ), πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια για συγκεκριμένες υποθέσεις. Διαφορές που αφορούν απαιτήσεις αποζημίωσης ασθενών ή των οικείων τους σε βάρος ιατρών, οι οποίες προκύπτουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, μπορούν να επιλυθούν εξωδικαστικά με διαμεσολάβηση.
Δεκτικές διαμεσολάβησης είναι ωστόσο υποθέσεις αστικής ιατρικής ευθύνης ιδιώτη ιατρού και όχι εργαζόμενου σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς με τη διαμεσολάβηση επιλύονται διαφορές ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου.
Ο διαμεσολαβητής ως ουδέτερος τρίτος με τις τεχνικές και τις στρατηγικές στις οποίες έχει εκπαιδευτεί αποφορτίζει το έντονο κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, χαρακτηριστικό των διαφορών που προκύπτουν από ιατρική αμέλεια, ευκολότερα από ότι θα γινόταν σε μία δικαστική αίθουσα. Το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα καθώς και η δυνατότητα μη δημοσιότητας της υπόθεσης που αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, είναι καθοριστικής σημασίας για επίλυση διαφορών ιατρικής ευθύνης.
Κληρονομική Διαμεσολάβηση
Με την Κληρονομική Διαμεσολάβηση επιλύονται διαφορές μεταξύ κληρονόμων. Κληρονόμοι συνήθως είναι τα παιδιά, οι σύζυγοι και τα αδέλφια χωρίς να αποκλείεται να είναι κληρονόμοι και πιο «μακρινοί» συγγενείς. Επίσης με την αύξηση των διαζυγίων και τη δημιουργία νέων οικογενειών υπεισέρχονται και άλλα άτομα στην κληρονομιά. Οι διαφορές μεταξύ κληρονόμων χαρακτηρίζονται συνήθως από έντονη συναισθηματική φόρτιση και πολλές φορές ενυπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας διενέξεων και διαφορών.
Αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία των μερών και η όποια συνεννόηση να φαίνεται αδύνατη, να χρονίζουν καταστάσεις και να δημιουργούνται αδιέξοδα για διαφορές όπως: εγκυρότητα ιδιόγραφης διαθήκης, εγκυρότητα δημόσιας διαθήκης όταν αμφισβητείται η ικανότητα του θανόντος να λαμβάνει αποφάσεις, όταν αμφισβητείται το γνήσιο της υπογραφής, αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος, αποποίησης κληρονομιάς, για τη νόμιμη μοίρα σε περίπτωση αποκλήρωσης κ.α
Με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να επιλυθούν και οι κληρονομικές διαφορές εκτός των δικαστικών αιθουσών, χωρίς να εκτεθούν δημόσια ζητήματα προσωπικά ή οικογενειακά. Τα μέρη με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, ως τρίτου ουδέτερου και αμερόληπτου, μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία κοινά αποδεκτή και συμφέρουσα για όλους τους εμπλεκόμενους.
Αθλητική Διαμεσολάβηση
Αθλητική διαμεσολάβηση είναι η διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών στον χώρο του αθλητισμού. Αθλητές, προπονητές και αθλητικά σωματεία εκτός των δικαστικών αιθουσών, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους.
Το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζουν τη διατήρηση των σχέσεων και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προστατεύονται από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας από την έλλειψη δημοσιότητας των υποθέσεων, σε αντίθεση με το εάν οι διαφορές αυτές επιλύονταν σε μία δικαστική αίθουσα.
Ηλεκτρονική διαμεσολάβηση
Η δυνατότητα μεταφοράς της διαδικασίας της διαμεσολάβησης από απόσταση, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τα μέρη, οι δικηγόροι και ο διαμεσολαβητής μπορούν να συναντηθούν σε μία διαδικτυακή αίθουσα διαμεσολάβησης και να είναι ο καθένας στο φυσικό του χώρο.
Περιπτώσεις που εφαρμόζεται η ηλεκτρονική διαμεσολάβηση:
➡για διασυνοριακές διαφορές
➡όταν υπάρχουν χιλιομετρικές αποστάσεις
➡όταν τα μέρη δεν επιθυμούν να βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο
➡λόγω ειδικών συνθηκών (πανδημία COVID-19)
Η Διαμεσολάβηση είναι μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών. Πρόκειται για μία διαρθρωμένη διαδικασία με βασικά χαρακτηριστικά την εμπιστευτικότητα και την ιδιωτική αυτονομία. Παρίστανται τα εμπλεκόμενα μέρη με τους πληρεξούσιους δικηγόρους και τον διαμεσολαβητή. Ο διαμεσολαβητής ως τρίτο ουδέτερο και αμερόληπτο πρόσωπο βοηθάει τα μέρη να επικοινωνήσουν και να διαπραγματευτούν. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να καταλήξουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση για τη διαφορά τους, η οποία αποτυπώνεται σε γραπτή συμφωνία
Στην Ελλάδα εισήχθη ο θεσμός της διαμεσολάβησης με το νόμο 3898/2010 «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» ο οποίος στη συνέχεια τροποποιήθηκε από το νόμο 4512/2018 και το νόμο 4640/2019, ο οποίος ισχύει σήμερα.